Het Instrumentendepot van Leerorkest Drechtsteden is de werkplaats en het magazijn van de organisatie. Hier worden de instrumenten waarop de Leerorkest leerlingen spelen onderhouden, gerepareerd en opgeslagen. Twee derde van de bijna 300 instrumenten in omloop is eigendom, een derde wordt gehuurd van Instrumentendepot Amsterdam.

Aan het einde van het schooljaar worden alle instrumenten teruggehaald van de scholen om ze na te lopen en waar nodig te repareren, zodat er in het nieuwe schooljaar weer op gespeeld kan worden. Hierbij kunnen we rekenen op de hulp van vier professionele instrumentbouwers die ons leren waarop te letten en kleine reparaties zelf uit te voeren. Door het intensieve gebruik van de instrumenten gaat er natuurlijk wel eens wat stuk. Gedurende het schooljaar worden er heel wat ritjes gemaakt van het depot naar de scholen en weer terug, zodat de lessen kunnen blijven doorgaan. Elke vrijdag werken de vrijwilligers in het depot om de hele operatie gaande te houden.

Uiteindelijk willen we alle instrumenten die we inzetten in eigendom hebben. Daarvoor zijn we doorlopend op zoek naar potjes en vinden die gelukkig geregeld. Het allermooist is het om de voorraad aan te vullen met aan ons gedoneerde instrumenten die we een tweede leven geven.

Een toekomstplaatje hebben we ook voor ogen met het Instrumentendepot. Op termijn willen we leerlingen een instrument kunnen meegeven naar huis, als zij (samen met de ouders) aangeven meer te willen oefenen. Het is voorstelbaar dat we ook instrumenten gaan uitlenen aan andere organisaties in de Drechtsteden. We willen dat het Instrumentendepot werkplaatsen gaat bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Onder begeleiding van onze vrijwilligers wordt er gewerkt aan het onderhouden van de gehele voorraad en alle toebehoren voor alle klanten. Zo kan het Instrumentendepot uitgroeien tot een financieel zelfstandige stichting.