Het wordt al bijna een traditie: voor het tweede jaar houden leerorkesten van verschillende Dordtse scholen in juni hun einduitvoering voor publiek. Maar liefst 10 scholen laten horen wat ze geleerd hebben. Vandaag was de uitvoering van groep 5 en 6 op Kindercampus Mondriaan.

Dirigent Govert van der Kolm geeft voorafgaand aan het optreden instructies. Dat het goed is om een zekere spanning te voelen en dat je moet opletten als de dirigent zijn armen omhoog doet. Dan is het zover: het orkest gaat staan, de dirigent komt binnen en geeft de concertmeester een hand, applaus! De kinderen zingen en spelen geweldig en krijgen tot slot nog meer applaus en een diploma.

De formule van Leerorkest Drechtsteden is simpel: op een vaste dag in de week krijgen kinderen les op een zelf gekozen instrument: viool, cello, dwarsfluit, klarinet, trompet, trombone en slagwerk. Dat zijn geen eenvoudige instrumenten, maar de kinderen kunnen het toch! Eenmaal per maand oefenen ze met het gehele orkest onder leiding van een dirigent. Ze leren van bladmuziek spelen, ritmes herkennen en vooral: naar elkaar luisteren tijdens het muziek maken. Het samen muziek maken stimuleert de hersenen, zo leer je bijvoorbeeld beter plannen en omgaan met emoties. Maar daarnaast is het gewoon ook heel erg leuk!